Värikkään historian Rientola valmis ottamaan saunojat vastaan

Kauppaseura palauttaa 1890-luvun huvilan ahkeraan käyttöön

Petäjäksen huvila-alueen komeimpiin huviloihin kuuluva Rientola on 127-vuotias. Rikkaan historian huvila on siirtynyt uudelle vuokralaiselle, Rauman Kauppaseuralle, ja näyttää palaavan pala kerrallaan vanhaan loistoonsa. Saunarakennus valmistuu keväällä, joten kauppaseuralaiset pääsevät suojellun huvilan uuteen rantasaunaan löylyyn lähiaikoina.

Ensimmäisestä ja toisesta Petäjäksestä alkoi 1800-luvun toisella puoliskolla muodostua kaupungin varakkaimman väestön huvila-alue. Kaupunki vuokrasi huvilapalstoja pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla, mikä teki Petäjäksestä, niin ensimmäisestä kuin toisestakin, merkittävän huvila-alueen. Purjelaivakauden vauraus teki mahdolliseksi kesänviettopaikkojen rakentamisen, ja kun kaupunki alkoi vuokrata rantojaan huvilapalstoiksi, alkoi entistä komeampien huviloiden rakentaminen Petäjäkseen. 1900-luvun alussa huviloita oli rakennettu jo toistakymmentä. Vaikka huviloita on purettu tai muuten hävinnyt yli kaksikymmentä, on eriasteisesti suojeltuja rakennuksia 19. Näistä Rientolantien varrella on neljä Satakunnan Museon inventoimaa A-luokituksella suojeltua huvilaa. Näistä yksi on Rientola.

Rakennustyöt

veivät hengen?

Apteekkari Fredrik Blomqvist aloitti nykyisen Rientolan rakennustyöt 1890. Työ kesti kaksi vuotta. Koko ajan rakentamisessa mukana ollut Blomqvist ei ehtinyt työn tuloksesta kauan nauttia, sillä hän kuoli ylirasitukseen huvilan valmistumisvuonna. Pärekattoinen, nikkarityylineen huvila oli kaksikerroksinen ja sitä koristanut torni kohosi 15 metrin korkeuteen.

Huoneratkaisuna oli alakerran keittiö, kaksi kamaria ja sali, sekä kaksi eteistä. Yläkerrassa oli kahden huoneen lisäksi tornihuone. Myöhemmin alakerran kamareihin tehtiin uunit ja yläkertaan kakluunit. Sauna ja venevaja rakennettiin rantaan. Omistaja vaihtui monta kertaa. Vuonna 1924 huvilan ostivat kauppias Feliks A.Ahlfors ja kauppamatkustaja Väinö A.Salo allekirjoittaen tontista vuokrasopimuksen kaupungin kanssa vuoden 1950 loppuun saakka. Uudet kauppakirjat tehtiin kuitenkin jo seuraavana vuonna Rauman Työväen Kesäsiirtolayhdistyksen kanssa, nimenä yhdistys käytti tuolloin ”Toimitaloa”.

Päätään nostanut fasismi vei vasemmistolaisia yhdistyksiä lakkautuksen alle, ja näin kävi myös Kesäsiirtolayhdistykselle. Rauman raastuvanoikeus lakkautti sen tammikuussa 1932 ja huvilan osti merenkulkuneuvos Jalo Putta, jolle KH siirsi tontin vuokraoikeuden. Sotien jälkeen työväen järjestöt pääsivät jälleen toimimaan. Huvilan omistaneen yhdistyksen toimintaa jatkamaan perustettiin Rauman Seudun Kansanvaltainen yhdistys, joka vaati pakkohuutokaupattua omaisuuttaan takaisin. Värikkäiden vaiheiden jälkeen valtioneuvosto vaati Puttaa luovuttamaan huvilan yhdistykselle ilman korvausta.

Erilaisia kansandemokraattien tilaisuuksia järjestettiin huvilan tiloissa runsaasti. Ensimmäiset tanssit pidettiin 1949 ja säännöllisesti 50-luvulla. Myös pienimuotoinen ravintola tarjosi antimiaan. Huviveron tulo lopetti tanssit 1960-luvulla.

Edessä uusi

kukoistus?

Vuosikymmenten varrella Rientola näki vilkasta ja vähemmän vilkasta aikaa. Lopulta huvilan ylläpito kävi yhdistysvoimin liian työlääksi ja kaupunki päätti lunastaa sen yhdistykseltä itselleen. Kaupungin sisällä vastuu huvilan hoidosta siirtyi satamalle, joka ei kuitenkaan löytänyt sille käyttöä. Niinpä vuonna 2018 vuokraoikeus siirtyi Rauman Kauppaseuralle.

Rientolan suurehkoa tonttia on siivottu ahkerasti ja tilaisuuksiakin Kauppaseura on järjestänyt. Saunarakennus on noussut rantaan syksyn ja talven aikana ja pian on löylyttelyn aika. Kauppaseuran hallituksen puheenjohtajan Matti Honkaheimon mukaan Rientolan on mahdollista nousta takaisin kukoistuksen aikaan.

– Huvila on hieno ja se ansaitsee suojelukohteen mukaisen käytön. Kauppaseuran jäsenistö on luonnollisesti Rientolan pääkäyttäjä, mutta kyllä tiloja vuokrataan myös muille. Käyttöä lisätään paikkojen kunnostuksen edetessä, mutta toiveemme on saada jo saunan valmistuttua järjestettyä runsaasti tapahtumia Petäjäkseen. Toivoaksemme mahdollisimman moni raumalainen pääsee nauttimaan tämän kesän aikana Rientolan tarjoamista mahdollisuuksista, toteaa Honkaheimo.